Wednesday, January 7, 2009

DIAlah Sebaik2 Perancang

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...Dah lama rasanya tak menjenguk, apatah lagi mencoret di laman ini. Nak kata busy, tak delah sangat. Cuma mungkin banyak lagi perkara lain yang perlu diutamakan. Apapun, diam tak semestinya hilang...

Banyak perkara yang berlaku sepanjang tempoh 2 bulan kebelakangan ini...
Perkara yang menyenangkan, yang membebankan dan yang biasa2 aje. Dengan berlakunya semua perkara ini, maka aku akan selalu terkenangkan satu ayat yang maksudnya:

" Kita merancang, Allah juga merancang. Namun Alllah jualah sebaik2 perancang..."

Dua minggu yang lepas, secara rasminya aku telah bergelar pelajar baharu. Sesuatu yang aku pernah impikan, tapi tak pernah meletakkan harapan yang tinggi sebab aku tau, menjadi pelajar bukanlah suatu perkara yang mudah semudah memakan nasi lemak ataupun minum kopi o. Masa zaman buat degree dulu pun, agak tercungap2 masa nak buat final year projek. Lagi 2 hari nak hantar 1 draft, baru terhegeh2 nak buat design reactor, design system, nak apply dalam Aspen plus dan nak ejas thesis. Boleh tidur hanya selepas waktu subuh. Memang dahsyat... Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak siapkan. Alhamdulillah sebab dalam byk2 group, aku rasa aku yang paling bertuah sbb dlm group tu, aku sorang je melayu, yang 3 orang lg chinese. Jadi, diorang banyak backupkerja2 yang xmampu aku buat. Result yang aku dapat pun sangat memuaskan. Tapi, sejak itu aku bertekad yang aku takkan lagi 'terjebak' atau terlintas utk menyambung pengajian ke peringkat Master... Namun, Aku hanya merancang dan Allah juga merancang, padahal DIA lah sebaik2 perancang... Hari ini, aku adalah pelajar baharu yang masih lagi terikat dgn AUKU seperti teman2 yang lain.

Semasa aku praktikal di Kelantan, beberapa kali aku berpeluang tumpang kereta seorang sahabat (yang kini sudah pun bergelar seorang ibu). Sahabat ni bekerja sebagai Doktor gigi. Pada masa tu, dia tengah sibuk buat persiapan kawin. Dengan siapa? aku hanya tau nama lelaki tu, tapi memang tak pernah tengok rupa parasnya sama ada hensem seperti Ari Wibowo atau tampan seperti Amitab Bachan... Aku sempat jugak temankan dia pergi survey barang2 kawin. Selepas setahun, aku berkenalan dgn suamiku, dan barulah aku tau yang rupanya suamiku pernah menjadi anak murid kepada suami sahabatku itu. Hmm.. di manalah agaknya kak zura sekarang ni.

Dan yang terbaru, ALLAH mengizinkan aku utk meng'ansuran' sebuah kereta idamanku. Dah 2 tahun menyimpan angan-angan, barulah terlaksana. Cuma sekarang ni, kena bekerja keras sbb nak bagi 'makan' 'burraq2' yang ada. Bermakna, kos hidup semakin meningkat, kena bekerja lebih keras, dan tak boleh malas... Tapi, bila dah penat sangat bekerja, selalu juga merintih agar terus diberi kekuatan.

Apapun... hidup ini memang suatu perjuangan, perjuangan memerlukan pengorbanan, dan pengorbanan memerlukan keikhlasan. Masa yang sedang berjalan tidak boleh dibiarkan begitu saja. DAN... suatu pekerjaan yang kita buat dgn penuh keikhlasan walaupun kita tak suka, akan mebuahkan hasil yang amat memuaskan...

0 comments: